Кинофобия: симптоми, причини и лечения

Автор: Roger Morrison
Дата На Създаване: 19 Септември 2021
Дата На Актуализиране: 10 Април 2024
Anonim
4 популярных вопроса о кинофобии
Видео: 4 популярных вопроса о кинофобии

Съдържание

The цинофобия или фобия от кучетатова е психологическо разстройство, характеризиращо се със страх от кучета, който е едновременно ирационален и постоянен. Става въпрос за нещо повече от просто да се чувствате неудобно в присъствието на тези животни, нещо, което може да бъде нормално за много хора.

За разлика от тях, хората с кинофобия страдат от изключително силен страх от кучета, което може да попречи на развитието на ежедневието им. Когато срещнат някое от тези животни, те обикновено изпитват симптоми като затруднено дишане, световъртеж, безпокойство или ирационални идеи за възможни опасности.

Кинофобията се класифицира в рамките на специфични фобии, вид психологическо разстройство, което засяга приблизително 8% от населението. Не е известно колко точно хора страдат от този конкретен страх; но е достатъчно често да се споменава в DSM - 5, диагностичното ръководство, използвано в психологията.


В зависимост от това как протича животът на човека с цинофобия, това може да бъде или лек дискомфорт, или изключително сериозен проблем, който им пречи да извършват ежедневните си дейности. В тази статия ще разгледаме както най-често срещаните симптоми, така и възможните им причини и лечения.

Симптоми

Симптомите на цинофобията са същите, които се появяват при всяка друга специфична фобия, когато човекът е в присъствието на куче, или дори просто когато мисли за някое от тези животни. Според DSM-V критериите за диагностициране на такова разстройство са следните.

Постоянен страх от кучета

Човекът проявява ирационален страх от тези животни, който се появява всеки път, когато види някое от тях. Независимо от конкретната ситуация, в която се намирате, едни и същи симптоми ще се появяват постоянно.

Безпокойство

Присъствието на куче в близост до пациента или дори само мисълта за едно от тези животни автоматично ще накара човека да изпитва силно чувство на безпокойство. Някои от най-честите са натиск в гърдите, затруднено дишане, световъртеж или главоболие.


Ирационалност

Пациентите с цинофобия отлично знаят, че страхът им от кучета не може да бъде обяснен логично. Те осъзнават, че това е ирационален страх; но въпреки това те не могат да направят нищо, за да го контролират.

Всъщност всеки опит за рационализиране, че присъствието на едно от тези животни не представлява никаква опасност, само ще направи индивида по-нервен.

Избягване

Човекът с кинофобия ще направи всичко възможно, за да избегне всяка ситуация, в която трябва да е около куче. P

За да постигне това, той дори ще смени части от ежедневието си, ще избягва социални събития, при които смята, че може да има някое от тези животни, и като цяло ще извършва всякакви неадаптивни поведения.

В малкото случаи, когато той не може да избегне да бъде около куче, засегнатото лице обикновено издържа на ситуацията с изключително трудно време.


Намеса в ежедневието

За да се счита страхът от кучета за специфична фобия, той трябва да причини сериозни проблеми на човека. Тоест, ако индивидът се страхува, но никога не трябва да взаимодейства с някое от тези животни, обикновено не може да се счита, че има това психично разстройство.

За разлика от тях, пациентите, които всъщност имат цинофобия, ще променят части от ежедневието си и ще страдат много, поради ирационалния си страх от кучета.

Липса на други разстройства

За да се диагностицира цинофобията, страхът от кучета не може да се обясни с наличието на някакъв друг тип психологическо разстройство. Това означава, че единствената трудност, която изпитва човек, трябва да бъде специфичната фобия, без други проблеми като тревожни разстройства или тежка депресия.

Причини

Както е в случая с повечето съществуващи психологически разстройства, точните причини за цинофобия не са известни. Като цяло биопсихосоциалният модел е най-често използван за опити да се обясни появата на ирационален страх от кучета.

Това означава, че когато човек има тази специфична фобия, причините обикновено са комбинация от биологични, психологически и социални фактори. След това ще видим кои са най-често срещаните от всички тях.

Биологични фактори

Една от причините, които биха могли да изиграят основна роля за появата на кучешка фобия, е генетиката. Според еволюционната психология нашите предци са могли да развият силен страх от тези животни, за да предотвратят проблеми с тях; и някои хора в наши дни биха придобили този страх като последица.

Известно е, че генетиката е основен фактор за развитието на всяка фобия, тъй като присъствието на близък роднина с разстройство от този тип увеличава шансовете човек да го развие и той.

Генетиката обаче често не е единственият фактор, който причинява развитието на цинофобия. Като цяло биологичната уязвимост трябва да се комбинира с други елементи от по-психологически или социален характер.

Психологически фактори

Някои личностни черти, начини на мислене или начини на съществуване могат да направят човек по-склонен към развитие на кинофобия от други.

Например, невротизмът, характерен за хората с нисък емоционален контрол, обикновено присъства при почти всички индивиди с разстройства от този тип.

Също така наличието на някакъв вид детска травма, свързана с кучета, обикновено е ключов фактор, когато пациентът развие фобия от тези животни.

Социални фактори

И накрая, определени условия на околната среда на човека могат да повлияят на развитието на тази фобия. Ако човек от малки непрекъснато чува, че кучетата са много опасни животни и че е необходимо да бъдем внимателни с тях например, много по-вероятно е в крайна сметка да развият ирационален страх от тях.

Друг социален фактор може да бъде фактът, че член на семейството или любим човек от засегнатите е претърпял много негативно преживяване с куче в миналото.

В този случай пациентът би развил фобията, като косвено научи, че те са опасни животни и с които трябва да се внимава.

Лечения

Както при всички фобии на животни, ирационалният страх от кучета обикновено реагира много добре на различни лечения. Някои когнитивно-поведенчески техники като систематична десенсибилизация или наводнение са специално разработени за решаване на този тип проблеми.

В други случаи могат да се използват и някои по-малко традиционни подходи, като хипноза, релаксация, приемане и ангажираща терапия или дори някои видове лекарства. Конкретните използвани техники ще зависят от личните характеристики на пациента и неговите нужди.

Системна десенсибилизация

С тази когнитивно-поведенческа техника пациентът постепенно се излага на различни ситуации, в които участват кучета. Идеята е да се увеличи интензивността на тези ситуации, тъй като човек се чувства по-комфортно в най-простите.

Например, в случай на пациент с много остър страх, първата стъпка може да бъде просто да си представите себе си в присъствието на куче. Отначало това би породило реакция на безпокойство; Но след няколко опита човекът трябва да може да го направи, без да му е трудно.

След като това бъде постигнато, то ще премине към следващото ниво (като гледане на снимки на кучета). Интензивността на ситуациите постепенно ще се увеличава, докато пациентът не може да бъде в компанията на тези животни, без да прекарва лошо време.

Наводнение

Еднакво ефективна техника за лечение на фобии, но практически противоречаща на предишната при нейното изпълнение е наводнението. Когато се прилага, пациентът е директно изложен на шокираща ситуация, в която трябва да бъде в присъствието на кучета.

Отначало тази ситуация е много сложна за човека, при която се задейства реакцията на тревожност. Въпреки това, след като се занимава с нея известно време, той обикновено осъзнава, че нищо лошо не се случва и е в състояние да се отпусне. След като направи това няколко пъти, кинофобията в крайна сметка губи почти цялата си интензивност.

Алтернативни техники

Въпреки че двете описани по-рано техники са склонни да работят много добре за лечение на проблеми като кинофобия, не всички хора реагират на тях по един и същи начин.

Поради това през годините са разработени всякакви алтернативни подходи, които могат да бъдат също толкова ефективни при разрешаването на това разстройство.

По този начин някои пациенти показват голямо подобрение по отношение на фобията си от кучета след работа с техники като хипноза, приемане и ангажираща терапия, терапия с виртуална реалност или дори някои видове самопомощ.

Във всеки случай важното е, че кинофобията е проблем, който може да бъде решен практически напълно с малко усилия и постоянство. Ако смятате, че може да страдате от това, не се колебайте да се консултирате със специалист, който да ви насочи, когато става въпрос за преодоляването му.

Препратки

  1. „Кинофобия“ в: Health Line. Получено на: 15 ноември 2018 г. от Health Line: healthline.com.
  2. „Кинофобия: страх от кучета“ в: Psycom. Получено на: 15 ноември 2018 г. от Psycom: psycom.net.
  3. „Справяне с кинофобията“ в: Very Well Mind. Получено на: 15 ноември 2018 г. от Very Well Mind: verywellmind.com.
  4. „Лечение на кинофобия, страх от кучета“ в: Моите животни. Получено на: 15 ноември 2018 г. от Моите животни: misanimales.com.
  5. „Кинофобия“ в: Уикипедия. Получено на: 15 ноември 2018 г. от Wikipedia: en.wikipedia.org.
Последни Публикации
Митът за Сизиф и неговото наказание: изтезанията на безсмислен живот
Допълнително

Митът за Сизиф и неговото наказание: изтезанията на безсмислен живот

Сизиф е известен герой в митологията на Древна Гърция принадлежащи към омировата традиция, създадена около 8 век пр.н.е. Историята му обаче е надхвърлила социокултурния контекст на елинската история, ...
Ангрофобия (страх от гняв): симптоми, причини и лечение
Допълнително

Ангрофобия (страх от гняв): симптоми, причини и лечение

Думата ангрофобия се отнася до прекомерния страх от гняв. Това е страх от гнева на другите, а също и страх да не се ядосате или да бъдете възприети като "ядосан" човек. Въпреки че това е явл...
7-те духовни закона на успеха (и щастието)
Допълнително

7-те духовни закона на успеха (и щастието)

За мнозина концепцията за успех Той е свързан с пари, власт и материал. Възпитани сме да вярваме, че за да успеем, трябва да работим неуморно, с неотстъпчива упоритост и интензивна амбиция, а нашият у...