Какво е демофобия или еноклофобия? (Фобия от тълпи)

Автор: Roger Morrison
Дата На Създаване: 24 Септември 2021
Дата На Актуализиране: 20 Март 2024
Anonim
Какво е демофобия или еноклофобия? (Фобия от тълпи) - Наука
Какво е демофобия или еноклофобия? (Фобия от тълпи) - Наука

Съдържание

The демофобия или еноклофобията е тревожно разстройство, характеризиращо се с преживяването на ирационален, прекомерен и неконтролируем страх към тълпите. Тези, които страдат от тази промяна, неоправдано се страхуват от претъпкани пространства.

Този страх автоматично предизвиква реакция на безпокойство, което причинява силен дискомфорт на човека. Тревожността, преживяна при еноклофобия, е толкова висока, че причинява поведение на избягване и бягство у индивида.

Този факт означава, че човекът с този тип фобия ще избягва да бъде в ситуации, в които има много хора по всяко време, за да избегне силния дискомфорт, който причинява.

Промените, причинени от това разстройство, могат сериозно да засегнат както благосъстоянието, така и функционалността на индивида. По същия начин може да ви ограничи да извършвате голям брой дейности. Най-добрата новина за това разстройство обаче е, че то има интервенции, които позволяват оптимално възстановяване.


Характеристики на демофобията

Демофобията е доста често срещан вид на добре познатите специфични фобии. Тези нарушения се характеризират с представяне на прекомерен, ирационален и неоправдан страх към определен елемент.

В случай на демофобия страхът е тълпата, поради което индивидът изпитва силни усещания за страх, когато е изложен на ситуации с много хора.

Като се има предвид глобализираният свят, в който живеем днес, тълпите са доста често срещан елемент. Има много пространства, в които могат да се съберат голям брой хора. По същия начин, в повечето събития от интерес е практически невъзможно да присъствате без компанията на много други хора.

При всичко това демофобията е разстройство, което може сериозно да повлияе на живота на индивида. На първо място, това може значително да ограничи неговата функционалност, тъй като лицето може да не е в състояние да присъства или да пътува през различни места, където е голям брой хора.


От друга страна, човекът с демофобия често може да се окаже неспособен да избегне тълпите, факт, който предизвиква незабавна реакция на безпокойство и силен дискомфорт.

Симптоми

Симптомите на демофобията се появяват в отговор на силния страх, който човек изпитва от тълпите. Когато индивидът е изправен пред страха си от стимула (тълпата от хора), той изпитва редица прояви.

Симптомите, наблюдавани при това разстройство, се отнасят до ясно повишаване на напрежението и нервността на субекта. Лицето изпитва силен страх, който поражда явна тревожна симптоматика.

Симптомите на тревожност могат да бъдат с различна тежест. Интензивността на проявите на демофобия може да варира при всеки индивид и най-вече в зависимост от ситуацията, в която се намира.

Като цяло, колкото по-голяма е тълпата, толкова по-малко възможности има човекът да избяга от ситуацията и колкото по-малко подкрепа има в момента, толкова по-интензивни са симптомите.


Обикновено проявите на демофобия не завършват с развитие на паническа атака, въпреки че симптомите често са много интензивни.

Симптомите на демофобията се характеризират с засягане на три различни нива: физическо ниво, когнитивно ниво и поведенческо ниво.

Физическо ниво

Първите симптоми, които човек с демофобия изпитва, когато е изложен на тълпи, са физически прояви. Тези прояви представляват поредица от физиологични промени, които настъпват в отговор на повишено състояние на бдителност и безпокойство на човека.

При демофобия тези прояви могат да бъдат променливи, но всички те се отнасят до повишаване на активността на централната нервна система.

Повишената сърдечна честота и дихателната честота са най-типичните симптоми и може също да получите тахикардия, сърцебиене или чувство на задушаване. По същия начин, повишеното мускулно напрежение, разширяването на зениците и изпотяването са прояви, които могат да се наблюдават в много случаи.

От друга страна, главоболието и / или болките в стомаха често могат да се получат в отговор на повишено телесно напрежение. По същия начин в най-тежките случаи могат да се получат усещания за обезличаване и интензивно замайване.

Когнитивно ниво

Физическите прояви, които се отнасят до ясно състояние на безпокойство, бързо се интерпретират и анализират от мозъка. В този смисъл демофобията показва поредица от мисли за страха от тълпите.

Познанията като опасността, породена от агломерация на много хора на определено място, негативните последици, които това може да доведе, и необходимостта да се избяга, за да бъде в безопасност, обикновено са често срещани.

Мислите за личната невъзможност за оцеляване в тези ситуации също изглежда играят важна роля в патологията.

Познанията, които могат да се появят при човек с демофобия, са многобройни и неконтролируеми. Мисълта се управлява от страха от тълпата, така че всяко негативно познание за тази ситуация може да се развие.

Поведенческо ниво

Страхът, който човек с демофобия представя, пряко влияе върху неговото поведение и поведение.

Очевидно основният поведенчески симптом на това разстройство е избягването. Тоест индивидът с демофобия ще се опита да избегне, когато е възможно, тази ситуация, от която се страхува най-много, тълпите.

По същия начин поведението за бягство обикновено е най-честият поведенчески отговор сред хората с демофобия, когато са потопени в тълпа.

Демофобия срещу агорафобия

Демофобията има прилики с друго тревожно разстройство, известно като агорафобия. Всъщност агорафобията има много по-голямо разпространение (почти 3%) от демофобията (по-малко от 0,3%) в глобалното общество.

Агорафобията е разстройство, което се определя от появата на безпокойство, когато сте на места или ситуации, където бягството може да бъде трудно. Или на места, където в случай на неочаквана паническа атака помощ може да не е налице.

Тълпите и претъпканите места очевидно са място, където бягството може да бъде по-трудно от обикновено. По този начин това е една от най-страховитите ситуации в агорафобията.

Въпреки това, въпреки факта, че както демофобията, така и агорафобията могат да представляват ирационален и прекомерен страх от тълпи, те не са едно и също разстройство.

Разликата между двете патологии се крие в страшния елемент. Докато при демофобия се страхуват само от места с много хора, при агорафобия се опасяват ситуации, при които бягството е сложно.

Следователно в агорафобията опасяващите се пространства не се ограничават до тълпи. Да бъдеш в метро или автобус (дори и да е празен) може да бъде опасна ситуация за някой с агорафобия, тъй като бягството е трудно. Това обаче няма да е за човек с демофобия, тъй като те се страхуват само от тълпи.

Причини

Развитието на страховете е нормален процес на всички хора. Всъщност всички хора имат способността да изпитват този тип емоции.

Изследванията на етиологията на специфични фобии показват, че кондиционирането играе основна роля в тяхното развитие. Доказано е обаче, че няма една причина за демофобията, така че различни фактори могат да играят съответна роля.

Класическа кондиция

Преживяването на травматични преживявания, свързани с тълпите или претъпканите пространства, може да изиграе основна роля в развитието на демофобията.

Тези преживявания могат да развият явен страх от онези ситуации, които могат да станат патологични.

Викарна кондиция

По същия начин, визуализирането на големи катастрофи на многолюдни места или негативни събития, свързани с тълпите, могат да обусловят преживяването на страха на човека и да допринесат за развитието на фобията.

Генетични фактори

Въпреки че не са много добре проучени, много автори защитават наличието на генетични фактори при специфични фобии.

Наследствеността на тези промени се счита за генерализирана при тревожност. Така че хората с членове на семейството с тревожни разстройства са по-склонни да развият тревожни разстройства, включително демофобия.

Когнитивни фактори

Изглежда, че тези елементи са особено свързани с поддържането на фобията и не толкова с нейния генезис.

Нереалистичните вярвания относно вредата, която би могла да бъде получена, ако бъде изложена на опасения стимул, пристрастия към вниманието към заплахи, свързани с фобия, ниско възприятие за самоефективност и преувеличено възприемане на опасността изглеждат ключови фактори за поддържането на демофобията.

Лечение

За щастие днес има интервенции, които позволяват възстановяването на специфични фобии, включително демофобия.

Интервенцията, която се оказа ефективна за постигане на тези цели, е когнитивно поведенческо лечение. Това е вид психотерапия, която се намесва както в когнитивните, така и в поведенческите компоненти на човека.

При това лечение субектът е изложен на своите страхови елементи. Тъй като при демофобия страхът е тълпата, често е трудно да се направи изложба на живо. Поради тази причина често се използват експозиция във въображението и експозиция чрез виртуална реалност.

Чрез изложбата човекът свиква с тълпите и преодолява страха от тях.

По същия начин техниките за релаксация могат да намалят симптомите на тревожност, а когнитивните инструменти модифицират негативните мисли към тълпите.

Препратки

  1. Американска психиатрична асоциация (2013). DSM-5 Диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства. Вашингтон: Американско психиатрично издателство.
  2. Avila, A. и Poch, J. (1994) Наръчник по техники за психотерапия. Психодинамичен подход. Мадрид: Siglo XXI. (Pp. 265-270; 277-285; 298-311).
  3. Bateman, A .; Браун, Д. и Педър, Дж. (2005) Въведение в психотерапията. Наръчник по психодинамична теория и техника. Барселона: Албеса ((стр. 27-30 и 31-37).
  4. Belloch, A., Sandin, B. и Ramos, F. (1994). Наръчник по психопатология. Том I. Мадрид: McGraw Hill. Интерамерски.
  5. Echeburúa, E. & de Corral, P. (2009). Тревожни разстройства в детството и юношеството. Мадрид: Пирамида.
  6. Obiols, J. (Ed.) (2008). Наръчник по обща психопатология. Мадрид: Нова библиотека.
Очарователни Публикации
Тригонометрични функции: основни, в декартовата равнина, примери, упражнение
Открийте

Тригонометрични функции: основни, в декартовата равнина, примери, упражнение

The тригонометрични функции на реална променлива марка съответства на всеки ъгъл (изразен в радиани), тригонометрично съотношение, което може да бъде синус, косинус, тангенс, котангенс, секанс и косек...
Прости машини: история, характеристики, видове, примери
Открийте

Прости машини: история, характеристики, видове, примери

The прости машини Те са механични устройства, които променят величината или посоката на дадена сила. Те обикновено могат да се определят като най-оголените апарати, които използват механично предимств...
Земеделие на регион Оринокия: 8 основни продукта
Открийте

Земеделие на регион Оринокия: 8 основни продукта

The селското стопанство на региона Оринокия основава се главно на отглеждането на царевица, сорго, захарна тръстика, маниока, ориз, маслодайни семена, банан, зеленчуци, панела, дърво, банани, какао, ц...