Фобиите представляват патологичен, труден за контролиране, натрапчив и често – ирационален страх, насочен към обект, дейност или обстоятелство. Те стават източник на безпокойство и стрес, които съсипват сърдечносъдовата система. От гледна точка на науката са психични нарушения, понеже увреждат един или повече аспекта на нормалното функциониране на организма.
 
Наред с акрофобия – страха от височини, арахнофобия – страха от паяци, агорафобия – страха от широки, открити места или клаустрофобия – от закрити, тесни пространства, съществуват и състояния като порфирофобията – болезнен страх от лилави и пурпурни цветове или орнитофобия – дълбок страх от птици и пера.
 
При повечето фобии стандартното лечение се състои в постепенно и леко излагане на влиянието на предмета или ситуацията, предизвикващи пристъпи негативни емоции. Терапиите често включват скъпоструващи и тежки антипсихотици или успокоителни. Учени от Northwestern University са открили наскоро начин, чрез който може да се манипулира емоционалната памет по време на сън.
 
15 млади доброволци в добро общо здраве се подлагат на леки електрични шокове и докато изпитват поносима, но силно неприятна болка, им се предлагат два стимула – зрителен и обонятелен. Снимка на мъжко лице е била подавана заедно със силен ментов аромат, а снимка на женско лице – със силен аромат на карамфил.
 
Според основните закони за паметта и рефлексите тази процедура свързва подсъзнателно страха от болката от електричния шок с възприетите визуални или обонятелни стимули. 
 
Чрез стриктно наблюдение с ядреномагнитен резонанс и други техники мозъчната активност на доброволците се измерва дори по време на сън. При навлизане в дълбок сън, учените освобождават ментовия аромат в близост до доброволците, без да ги будят. Електрошокът и снимките отсъстват. 
 
При всички тях се наблюдова сходна мозъчна активност в определени райони, където се извършва „затвърждаване” на наученото. Моментално след анализиране на познатия аромат, мозъкът привиква отново и отново спомена за лицата от снимките и болката. Сходна техника често се използва от психолози и психиатри при терапии за борба с фобиите: изправяне пред страховете си.
NEWS_MORE_BOX
 
При събуждане на доброволците, нивата им на стрес и страх се измерват при показване на двете снимки – на мъжко и женско лице. Понеже в съня си били изложени на ментоловия аромат, който е свързан с мъжкото лице, доброволците проявяват пренебрежително ниски нива на притеснение и страх – вече не свързват спомена за снимката с болка. Но при показване на женското лице или при вдишването на аромат от карамфил, настъпват учестяване на пулса, усилено потене и цяла каскада от мозъчни процеси, асоциирани със страха от болка и нараняване - аглиофобия.
 
На базата на това си откритие, учените разработват методи и терапии за прекъсване на връзката спомен-страх по време на сън с минимална употреба на медикаменти.