Борите ли се с фобиите си? Има ли излекувани?

  • 27 661
  • 295
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
  • Мнения: 306
Имам две фобии. Едната е съвсем често срещана - страх от високо. Ужас. Паника. Плач. Дори да видя някой да е на високо на мен ми става зле. Но като цяло е съвсем "нормална" фобия. Обаче втората...нямам идея защо имам такава фобия. Изпитвам панически ужас от цунамита. Честно ви казвам, обожавам морето, но винаги като гледам към него си мисля "Ами сега, ако в далечината видя как се надига онази ми ти вълнаааа..."брррррр
Като видя най-обикновени вълни /червено знаме на плажа/ и се по...ам от страх. Много често сънувам цунамита. До болка ми е познато чувството да те отнесе такова. Поне 10-15 пъти в сънищата ми съм го преживявала. Много ми е интересно това как се лекува

# 181
  • Мнения: 12 473
Remember, интересно..
Може би в минал живот си имала преживяване с цунами? Защо не пробваш с регресия?

# 182
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Имам класическа клаустрофобия. Побърквам се в асансьори, в градски транспорт, в тълпи, в тесни магазинчета, не нося поло и всякакви стягащи дрехи, за да издържа ЯМР пих лекарства цяла седмица преди това, трудно изтърпявам стаи със затворени врати и прозорци. Ако някой ми хване и двете ръце така че да не мога да ги мърдам, откачам наистина. Мъжът ми го направи само веднъж като игра и на шега и потреса от моята реакция още му държи влага, 10 год по-късно.  Mr. Green Почти спрях да дишам.  ooooh! Не се боря с нея, съобразявам се. Пък има и ползи - на места на които не мога да стигна с кола, ходя пеша, не ползвам градски транспорт, не ползвам асансьор - качвам се пеша и т.н.
Освен това ме е страх от тъмно, но не знам дали това може да се класифицира чак като фобия. Просто ме е страх. Не влизам никога в тъмно помещение, не стоя (и не спя) сама на тъмно, не ходя по тъмно по улиците. Не ми пречи особено. Просто когато мъжът ми е нощна смяна спя на лампа и проблемът е решен.

# 183
  • Мнения: 8 939
Remember me.. имам абсолютно същата фобия. До болка разбирам как се чувствам. Нямам решение за нея, обаче.

# 184
  • Мнения: 5 228
Аз все пак имах предвид истински фобии.
Може би съм много страхлива твар, но и мен ме е страх за близките ми, от високо, тъмно и пр. логично обосновани страхове.

Фобията не е такъв страх. Друго е.
Скрит текст:
Много пъти сигурно съм споменавала, но мен ме е страх от птици. Знам, че във форума има жени със същата фобия като моята.
Всеки път като видя гълъб, аз получавам сърдечни спазми, свивам се от страх, бягам, скачам, викам понякога от ужас, прилошава ми, не смея да ги доближа изобщо... но особено пък в по-големите градове и по площадите, самите птици не ги е страх толкова. В София дори по спирките си кацат и дори и да ги гониш не се махат. За страничните хора е много смешно и необяснимо. От близките ми хора не всички са наясно за какво става въпрос. ММ например дълго мисли, че се превземам. Сега смята, че не съм добре, защото пък на него повечето страхове са му чужди.

Затова ми е интересно има ли хора тук излекувани от фобия и кое, кой и как им е помогнало.
Здравей! И аз имам същата фобия като теб. Честно казано, не съм търсила истинско решение на проблема, просто се старая да избягвам това, което отключва у мен този необясним и толкова силен страх.

# 185
  • Мнения: 14 629
Пфу,май имам фобия от тези гризачи,които харесва Ирайн.Не искам дори да го пиша.Изпадам в паника ако видя и страх,че може да ги сънувам.Тогава ми е още по-голям кошмара,отколкото на яве.За първи път го споделям.За пред хората версията е,че просто са ми гнусни.Не обичам мазета и тавани по тази причина.

# 186
  • Мнения: 2 616
Повечето фобии са лечими с различни методи - нямам предвид приемането на психотропни медикаменти, щото това по принцип не е лечение, стига пациентът да иска наистина и да съдейства.  Sunglasses  Grinning Фобиите може да идват понякога и от минали животи, но пък някои не вярват, че такива е имало.  Wink Grinning  Grinning

# 187
  • Мнения: 1 817
Имам фобия от коне. Мразя, ненавиждам ги, искам да не съществуваха. СТрах ме е от тях, защото са големи, ритат, хапят, имат големи глави и много зъби!
Фобия номер две, да няма изход, да ме дърпат, да ме притискат, да ме пипат някакви хора и така!
Страх ме е от тъмното! Не спя на идеална тъмница. Щорите не ги пускам никога!
Иначе съм куражлия!  Mr. Green hahaha

# 188
  • Мнения: 1 748
Изпитвам страх да не преживея война. Ако ми се случи или усетя, че натам отиват нещата, веднага се омитам, но пак остава проблемът със семейство, приятели и така. Понякога мисля за това и усещам, че ме е страх от войната.
Второто нещо са природните бедствия. Знам, че природата е в правото си, защото ние се държим зле с нея, но все пак ме е страх. Не бих искала да преживея разрушително земетресение, наводнение, вулкани и т.н. Самата улична паника и незнанието, къде са близките ми. Представям си мобилните оператори неработещи от претоварване, да не мога да се чуя със семейството си, да не знам, как са преживели да ги търся и временни лагери и т.н.
От друго май не ме е страх, аз и за тези неща много рядко се сещам, но все пак ме е страх от тях.

# 189
  • Мнения: 760
не знам дали е фобия но определено си е страх и то от загуба на контрол и полудяване ....

# 190
  • Мнения: 1 817
не знам дали е фобия но определено си е страх и то от загуба на контрол и полудяване ....
50 нюанса сиво  gydi

# 191
  • Мнения: X
Дае има такава фобия от полудяване и от тъмно. Това с гушването да не мога да дишам също са го правили и е много гадно спира ти дъха, дори веднъж ММ ме гъделичка по гърдите и от смях започнах да се задъхвам и не позволявам повече да ме тормозят такa Joy
Ето списък на фобиите, мога да кажа че в негто намерих че ме е малко страх след няколко филма хоръри с кукли от кукли, които са страшни и от клоуни. Винаги съм мразила смеха им и усмивката им.
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=forty&Number=19470064 … part=all&vc=1
Единственото което не е валидно при мен е че имам страх от оставане сама, а пише че е несъвместимо с другите.

# 192
  • Мнения: 1 817
Това с куклите е голям шит. Тъпото е, че умирам от ужаси, като гледам филми с духове, ама...ги гледам. Какво си мисля и аз не зная! За мен фобията не се лекува. Представям си се близо до муцуната на кон. Какво могат да ми лекуват? Инфаркта може би... Със страха се живее..някак, но не се лекува!

# 193
  • някъде в орбита...
  • Мнения: 2 913
Разликата между страх и фобия е огромна. Страхове съм имала като малка, преборени успешно. Фобиите ми обаче нямат оправяне.
Някой (незнам кой) беше родил великата идея, че за да се справя с фобия трябва да се изправя пред страха си. Мдам, сработи страхотно - майка й отне време да ме върне към нормални функции, че тотално изперках (по нейни думи, защото след определен момент не помня нищо от този ден). Пробвала съм различни методи за справяне, за сега неуспешно. Но пък не ми пречат на ежедневието, така че не ми е и такъв проблем.

# 194
  • Мнения: 311
Аз имам фобия от насекоми , буболечки все такива, а също така и от пернати животни. Направо изпадам в паника и започват да ми текът сълзи сами  Shocked Shocked Shocked
Ако опита да убия някоя буболечка е опит да се боря с фобията значи опитвам.

Общи условия

Активация на акаунт