Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-странната фобия

Най-странната фобия

AdminAdmin
Администратор
659325
Най-странната фобия

Може би най-странната фобия в света е страхът от патици. Този страх, известен като анатидаефобия, се изразява в това, че човек смята, че наоколо има патица, която го наблюдава.

Затова такива хора мразят патици, особено когато са повече от една. Симптомите на тази фобия се изразяват в гадене, световъртеж и паническа атака.

Страхът от котки, наречен айлурофобия, обикновено преследва жените. Той често е свързан с реален инцидент, преживян от човек в най-ранна крехка възраст.

От апифобия – силен страх от пчели – страдат най-вече хората, които знаят, че са алергични към ужилвания от насекоми. Те винаги носят в себе си ампула с антидот.

Най-странната фобия

Кинофобията е страх от куче, която се изразява в пристъп на истинска паника, когато човек види куче, независимо от размера и породата му. Често това се получава след ухапване от куче в детството.

Сред фобиите се срещат нормални човешки страхове, но засилени, което се превръща в проблем за човека. Такива са например страхът от височина – акрофобия и страхът от мълнии и буря, известен като астрапофобия.

Човек, който страда от астрофибия, никога няма да се съгласи да отиде на палатка, защото това всъщност е силен страх от нощното небе и звездите. Хората с аквафобия – страх от водата и хелиофобия – страх от слънцето – изобщо не могат и да си помислят да отидат на плажа.

Хората, които имат никтофобия – мъчително очакване на безсъние, се проявяват като истински герои, щом падне нощта. Те трябва да се справят със страха си от това, че няма да заспят.

Дистантофобията е страх от разстояния – хора, които страда от нея, не могат да се отдалечат от родното си място. Сред странните фобии се нарежда и акрибофобия – страх да не разберете това, което четете в момента.

Още по-странно е състоянието, известно като фобофобия – страх от поява на фобии. Може би най-странно звучи името на страха от произнасяне на дълги думи – той се нарича хипопотомомонстросесквипедалиофобия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
Даяна Дечева
Даяна Дечева
24.10.2014 15:45
Мен ме е страх от тъмно ако загася лампата и ще си мисля че някой ме гледа!(Поооооооооооомооооооооощ!)
0
0
maria
maria
08.05.2014 11:41
Боже това са много странни неща ,аз имах страх от тъмното но,премина как ли? Просто седях на тъмно и след време изчезна..
Единствения начин е да се справиш с страховете е да се изправиш срещу тях! Не разбирам как ще ви е страх от животни и играчки .. дори и малки беззащитни насекоми ;х Според мен това е глезотия и погнуса .. но може и да не е така не знам. Но иначе за огледалото и аз съм се замисляла че както се гледам в огледалото нещо ще се промени все пак огледалото е път към другия свят ..
0
2
Диана
Диана
24.12.2013 12:59
Страхувам се от огледалото, когато съм сама у дома през нощта. Също така и от прозореца...като цяло от отражението си. Страхувам се, че може да направи нещо, което аз не правя, да ме удари, дори да ми се усмихне. Някой има ли си на идея как да преодолея този странен страх?
5
0
Ани.Й.
Ани.Й.
29.01.2016 20:27
Боже и мен също ме е страх! Аз обръщам огледалото!
0
0
Кейти
Кейти
13.07.2015 19:26
И аз се страхувах от огледалото! Не от моето отражение, а от страха мое копие да не излезе от там! Може да бъде зло! Понякога дори говорех на огледалото, че не трябва да бъде лошо или му лепя стикери, но го преодолях и не ме е страх! Не му говоря вече и махнах всички стикери дори и да не бяха толкова много! Това беше отдавна, но и тогава го мислех за странно и сега! Преодолях го, защото и моя приятелка говореше на огледалото и му лепеше стикери, но не от страх! Тя е мислела, че отражението й е добро като нея! Смятала го е за нейна приятелка! Това е по-странно! Спрях да се страхувам след като чух колко е нелепо нейното усещане за огледалото! Спокойно и твоя страх ще мине!
2
0
Даяна Дечева
Даяна Дечева
24.10.2014 15:39
Разбери успокой се отиди пред огледалото (ако имаш такова) и застани спокойно огледай се и просто постой малко.(Надявам се да помогне!)
0
0
maria
maria
08.05.2014 11:44
страха ти не е толкова странен .. за огледалото и аз съм се замисляла че както се гледам в огледалото нещо ще се промени все пак огледалото е път към другия свят .. а и страшните филми ни влияят зле а и може и да е демонични атаки не знам .. но страха ти не е абсурден и аз го имам до някъде.
0
1
Моник
Моник
01.01.2014 09:03
човек не бива да се плаши от своето отражение, когато той гледа своето отражение трябва да се радва
1
2
анонимен
анонимен
16.09.2013 23:25
Аз пък подозирам, че имам никтофобия и е много гадно да останеш сам на тъмно, камоли да излезеш през нощта на неосветена улица, да не говорим ако спре токът. не мога да спя без лампа или някой до мен. Жалко че не са споменати методи за самолечение.
3
0
49449
49449
17.12.2013 04:18
Има методи - медитацията, особено светлинната!
2
0
Просто аз
Просто аз
23.06.2013 00:38
Имам Социофобия,Аракнофобия и Клаустрофобия…Прекрасно,а?За неразбиращите-социофобия-болестен страх от хора.В смисъл не да се плашиш от хора,а просто се притесняваш когато има много,много хора и имаш затруднено дишане.И се потиш.Аракнофобия-страх от паяци.Клаустрофобията си най-много си я мразя.Спирам да дишам просто като съм на малко място.Ужасно е.Имаше една реклама на М-тел май и на тая реклама имаше една жена в някаква кутия или нещо такова.И пребледнявах само като се сещах за тази реклама,докато още я даваха...
1
0
Косара
Косара
10.06.2013 18:01
също така и от онези кукли по страшните филми.Когато ги видя и настръхвам
2
0
Косара
Косара
10.06.2013 17:59
имам страх от високо
2
0
куул гърл
куул гърл
03.06.2013 09:49
Аз съм също като уикки–199.Мразя паяци.Но пък имам приятелка от училище която се страхува от калинки.Странно,а?
1
0