zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хомофобията: страх от различните



Хомофобията: страх от различните

Причините са чисто психологични, но насаждани с векове.

6 юни 2006, здраве.bg

Хомофобията е странно от научна гледна точка явление. От една страна, “фобия” означава страх, а от друга - още никой не е избягал ужасен от мъж с нежен глас и женски маниери.
Не може да се каже, че представителите на сексуалните малцинства са подложени непрекъснато на агресия. И все пак при хомофобията като при всяка хронична болест има фази на изостреност.

Кои са хомофобите и как хората стават такива?

Хомофобията не е съществувала винаги. В Древна Гърция отношения от подобен характер между юноша и възрастен мъж са се смятали за напълно нормални. Все пак, ако мъжът напълно е пренебрегвал жените, той е бил смятан за инфантилен или поне глуповат.

Отношението към хомосексуализма като към “аморално и престъпно явление” ни е “подарено” от християнството. Хомосексуалните връзки са се приемали не само като грях (прелюбодеяние), а и като бягство от традиционната роля на мъжа и жената в обществото. И понеже през Средновековието женската сексуалност е била игнорирана, то целият “праведен гняв” е бил насочен срещу мъжете.

С развитието на психиатрията хомосексуалността е започнала да се счита за психично заболяване.
Заболяванията на психиката винаги са предизвиквали ужас и отвращение у много хора. Затова и в съзнанието на човек често се среща изграден стереотип за необходимо изолиране на душевноболните и за тяхното принудително лечение. Така на хомосексуалистите им се е налагало не само да се борят с насочената срещу тях агресия, но и постоянно да доказват, че принадлежат към здравите хора.

Не прилича на теб, не прилича на мен!

Хомофобията като всяка друга форма на ксенофобия е преди всичко страх от чуждото - “той не е като мен”. Ако някой e различен, от него може да се очаква всичко, той е непредсказуем, а следователно опасен, смята подсъзнателно човек.

Предубежденията в миналото бързо са нарастнали - около непонятното явление се формира ореолът на “мръсотия” и “развратеност”. Ако целуващи се момче и момиче предизвикват реакция от неутрална...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.