Защо някои хора имат фобия от кръв

38169
Защо някои хора имат фобия от кръв

Защо на някои хора им прилошава или направо губят съзнание, когато видят кръв, е загадка за самите тях, за лекарите и изобщо за науката. Този страх пречи на страдащите от него да извършват редица действия, сред които да се подложат на кръвни изследвания, да бъдат донори, да готвят месо, да ходят на лов или риболов и т.н.

Фобията е доста разпространена – установено е, че от нея страдат средно 3-4 процента от хората. Интересно е, че тя доста се различава от другите фобии. Например – кръвното налягане започва да се покачва, но пулсът се забавя. При другите фобии се случва обратното – хората обикновено получават сърцебиене.

Прегръдката понижава кръвното и стреса

Прегръдката между двама души стимулира отделянето на хормона окситоцин, който е отговорен за щастието и доброто настроение, съобщава БГ...

Защо е така, учените търсят отговор. Един от тях – Джон Санфорд от Станфордския медицински институт сам чувства страх при вида на кръв и затова си е поставил цел да разбере този феномен. Ето и какво установява той: „Това е вазовагална реакция. Черепните нерви, които са част от парасимпатиковата нервна система, се разпростират от мозъчния ствол през шията, гърдите и стомаха. Те позволяват да се контролират различни функции като забавянето на сърдечната честота и отделянето на стомашни сокове. Но когато тази реакция е прекомерна, черепните нерви предизвикват вазовагална реакция, която не се наблюдава при другите фобии.“

Съществуват няколко теории, обясняващи страха от кръв. Една от тях се състои в това, че става дума за защитна реакция на организма в опасни ситуации.

В такъв случай тялото се „преструва на мъртво“, в резултат на което се понижава кръвното налягане, за да не се стига до загуба на кръв при евентуално нараняване на неговата цялост. Предполага се, че тази фобия се е появила при хората в процеса на еволюция.

Джон Санфорд пояснява, че съществуват специалисти, които могат да избавят хората от страха им от кръв. Те могат да се научат да контролират симптомите си чрез специален психологически тренинг. Постепенно на пациента започват да се показват все по-реалистични изображения на кръв. Първоначално това е просто една точка, след това червена тока, по-късно – фотография на кръв и т.н. Това се прави до този момент, до който човекът започне да възприема гледката на кръв безпроблемно. Същият метод се използва за лечението и на други фобии – например страх от паяци. В крайна сметка телесните симптоми, съпътстващи фобията, напълно изчезват.

Ниска заплата = високо кръвно

И не само, но америакнско изследване е установило връзка между ниската заплата и високото кръвно налягане. Тази зависимост е най-силно ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com