zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Страхът: между средство за оцеляване и фобия



Страхът: между средство за оцеляване и фобия

здраве.bg

Всички ние се страхуваме от нещо: да не загубим близките си, работата си, здравето си… Страхът е чувство, заложено ни от природата, за да ни помага да оцеляваме, избягвайки опасните за живота ситуации.

Но какво да направим, ако страховете ни стават натрапчиви и заемат доминиращо място в живота, превръщайки се във фобии?!

Фобиите са много и различни по своята природа и израз, а някои от тях изглеждат доста екзотични - някои се страхуват от числото 13 (трискайдекафобия), от всичко ново (неофобия), от малки предмети (микрофобия), от божията намеса в съдбата (теофобия), от безкрайността (апейрофобия) и дори от възникването на фобии (фобофобия).

Страдащите от фобии, не са в състояние да съществуват пълноценно сред останалите хора - те се губят, не могат да се реализират, а осъзнаването на несъстоятелността на техните преживявания и невъзможността за самостоятелно справяне с тях провокират тежки депресии.

Човек реагира на страха по два основни начина. Някои притежават възбудена симпатична нервна система, т.е. мобилизация на всички сили за активно съпротивляване на опасността: учестено сърцебиене, повишено налягане, зачервяване на кожата и т.н. А при други преобладава възбудата на парасимпатичната нервна система: забавено сърцебиене, бледност на кожата, студена пот, гадене.

Фобиите са класифицират според преживяването, което стои в основата на страха. Една от най-разпространените групи фобии са страховете от пространството, като най-популярна е клаустрофобията - страхът от затворено пространство. Тук спадат и страхът от летене със самолет, страхът от дълбочина, отворени пространства и височина.

Не по-малко разпространени са социофобиите – страхът от неправилно поведение в обществото, осъждането от страна на другите. Много хора изпадат в паника, когато трябва да се изкажат пред някаква аудитория. Те могат да общуват спокойно в обичайния си живот, но на трибуната не са способни на никаква изява.

Друга група фобии е свързана с опасенията за собствения живот...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.