400 милиона от нас си умират от страх

Чувството за страх спасява човешки живот, защото предпазва от реални опасности
11 сеп 2008 10:45,
17
400 милиона от нас си умират от страх
Снимка: БГНЕС

Чувството за страх спасява човешки живот, защото предпазва от реални опасности. Има обаче 400 милиона души в света, които изпитват патологично чувство на страх.

Те се страхуват от неща, които обективно погледнато не представляват заплаха. Например от паяци, от мишки, от височина, от затворено пространство или големи събирания на хора.

Световната здравна организация /СЗО/ е правила проучвания на различните страхови неврози в 14 страни и е установила, че честотата им е относително постоянна. Статистически погледнато всеки десети човек в света страда от някакъв вид невроза, предаде DW.

Симптомите на подобни невротични състояния са сходни: хората изпитват чувство на задушаване, вие им се свят, потят се усилено, повишава им се пулса и кръвното налягане, част от тях повишават и температура. При някои от страдащите от страхова невроза, ситуациите, които предизвикват тези усещания с течение на времето, се увеличават.

Професор Волфганг Файгенбаум от фондация Кристоф Дорние към университета в Мюнстер, която се е посветила на изледването на страховите неврози, пояснява какво е типичното протичане на подобни заболявания.

"В крайния стадий на болестта обикновенно става така, че хората се страхуват да напускат дома си и да излизат на улицата. Те не посещават никакви приятели и познати, много от тях губят работата си, вследствие на което се засилват самотата и депресиите. Особено често използвано средство против тях са медикаментите и най-вече - алкохола".

Професорът от Мюнстер пояснява: "Един от най-силните причинни фактори е наличието на някакво травматично преживяване в миналото - например на самолетна катастрофа, битова злополука или произшествие на обществено място. Ако например на някого му е прилошало в метрото и е загубил съзнание, той инстиктивно започва да отбягва това място. Това обаче се отнася само до първата група пациенти, при които причинителят на страховата невроза може да бъде точно идентифициран. При други - подобно нещо, дори и при най-задълбочено търсене, се оказва невъзможно."

Фондация Кристоф Дорние към Университета в Мюнстер се е специализирала в изследването на страховите неврози. Там са установили, че хората, засегнати от тях, могат да постигнат терапевтичен успех, ако направят опит за активно противодействие.

Автогенни тренировки, прогресивно мускулно натоварване- това са само някои от методите. В крайна сметка обаче винаги има нужда болният да се противопостави активно на причината за страховете си. Психолозите работят с помощта на така наречената конфронтативна терапия - както подсказва името - пациентът е поставен в условията, които предизвикват у него най-силен страх.

Идеята, която се крие зад това е, че човешкото тяло не може трайно да издържа на "алармената ситуация", предизвикана от страха. След известно време и достатъчен брой повторения, той постепенно започва да се отпуска и симптомите на паника и ужас намаляват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
mel преди 15 години
vsichko razbiram,no kogato mi stane zle trudno se kontroliram.vzemam xanax,zoloft i tranxen.dali kogato gi spra 6te se vlo6i neznam,nadqvam se togava veche trqbva da treniram dosta psihikata si.
15
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
не си се излекувал, човече! Искай от джипито си направление за специалист-психиатър! Ако не можеш да запомниш думата "психиатър", запиши си на една бележка и предупреди комшиите, че си болен да знаят да си пазят децата от теб!!!
14
1
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
получих страхова невроза , когато го натеглих на едно тясно... п. утаранче и се заклещихме като кучета с нея... - цели шес часа не можах да го извадя .... от тогава хукнах по дърти обработени ...стафиди... , които , като ги погледнеш между краката все едно са посечени със сабя ... , но благодарение на статията днес пробвах пак с едно тясно и не стана нищо , само дето малко намирисваше на стара риба - хамсия ...не беше лошо и мисля , че се излекувах....
13
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
а какво ще кажете за страха от това да се качиш на самолет.като те е страх хайде качи се де.просто е толкова голям страха ,че не знам как се преодолява,ако ще всечки психолози да са ти на главата.
12
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Аз изпитвам ужас от зъболекари!Няма по -ужасно място от зъболекарския стол!Винаги ми става лошо от страх и се налага да ме успокояват!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пази Боже!
10
0
 
0
 
! Отговори
;-( преди 15 години
Не никак лесно да се пребориш със страха си. Аз имам страхова невроза от тъмното. Полудявам от страх когато съм на тъмно навън. Загася ли лампата в стаята вечер не излизам от нея до сутринта. Не излизам никога сама по тъмното, не карам дори кола в тъмното когато съм сама. Ако не е съпругът ми да излезе с мен вечер, няма да изляза никога навън сама. Дори на терасата не излизам да простирам вечер. Това е много лошо, но е по-силно от мен. Сега се стремя да не предам този страх и на детето си, но незнам колко съм убедителна в обясненията си когато с трепещ глас го убеждавам, че няма нищо страшно и че в тъмното няма никой.Лошото е че в България няма адекватна помощ за такива като мен...
9
0
 
0
 
! Отговори
panika преди 15 години
Искам да получиш един такъв пристъп на паника и тогава ще разбереш.КАТО НЕ ЗНАЕШ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС - МЪЛЧИ
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пак аз първом разбрах че честристин милиона умират от стрх в балгария
7
0
 
0
 
! Отговори
vestalka преди 15 години
Имам позната, която на вид е съвсем нормална. Но не ходи никъде сама,избягва улици,площади,лъскави офиси.Ако трябва да иде някъде-винаги с придружител..Беше 2 пъти на лечение ,но тя няма волята да си помогне сама.Знам колко тежко е на сем. и,опитваха различни начини,но тя предпочита да пие хапчета и да си стои в къщи Много пъти сам се опитвала да разбера ,защо не иска да е навън,сред хората.Знам че причината е земетресение ,което много я е уплашило.Но от тогава са минали години.Нищто не е в състояние да и повлияе. Веднаж сподели,че така е сигурна в съпруга си,коитоя води до работата и/учителка е/,взема я ,и като зашити един за друг-навсякъде заедно.Така се осакатява и неговия и нейния живот-да не можеш да излезеш да си купиш един чифт бельо например....или да пиеш кафе с приятелки....Липсата на воля и желание,са довели до абсолютната и зависимост и подчинено положение.Това за мен е неразбираемо!
6
0
 
0
 
! Отговори
extg преди 15 години
Да, естествен страх е но тук става дума за прекалено остра и неадекватна реакция. за съжаление наскоро изживях нещо подобно и знам колко е мъчително
5
0
 
0
 
! Отговори
Ангелката преди 15 години
Страх си е и то голям! Спира ми сърцето сякаш, като ми изскочи някой паяк. Иначе обожавам да ги гледам, но ме хваща страх и дори от обърната длан с пръстите нагоре - като легнал паяк. Държала съм ги в ръка някакви малчовци, но като знаеш какви екземляри други има... Ще те прегазят, ще си отхапят парченце от теб и си тръгват ;) Все пак знам, че може да ми застраши живота заради някаква отрова примерно (черната вдовица да я споменавам ли) и гледам да си нямам работа с тях. Ама и на затова не ходя...Та страхът си има причина - така е. Все още си спомням кадър от филм с Майкъл Джексън - с много, ужасно много паяци. Май това бе началото :)
4
0
 
0
 
! Отговори
*** преди 15 години
Според Юнг страха от паяци, змии, мишки и др.подобни е част от колективното несъзнавано. Това е съвсем нормален и естествен страх.
3
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Nomer 1 - za men ti si na polovina prav ... qvno ne si vidql dostatu4no za da misli6 taka...
2
0
 
0
 
! Отговори
b0zata преди 15 години
Те се страхуват от неща, които обективно погледнато не представляват заплаха. Например от паяци, от мишки, от височина,паяците,мишките... добре ! ама аз мисля че височината обективно погледната си е доста голяма заплаха : )
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никой не изпитва страх ако нямо предпоставка за заплаха! Учил съм 5 години психология и го знам! Разглеждали сме стотици случаи на необоснован страх но в процеса на работа откривахме ,че изобщо не е необоснован! Гледали сме случай на мъж който изпитва страх да ходи на дискотеки ,за да не го пребият!! Оказа се ,че като младеж са го смляли безпричинно в дискотека! Други ги е страх да ходят на мачове!! Там казуса футболно хулиганство е ясен! Жени жертви на насилие в последствие изпитват страх от мъже! При някой може това да прерастне във фобия !! Ангел Бончев и съпругата му никога няма да са същите.. И това на пръв поглед необосновано страхово състояние си е напълно обосновано за тях. И когато му кажеш: Да случило се е с тебе това но трябва да го преодолееш и да продължиш напред ! Той ти казва: ти можеш ли да ми гарантираш ,че ако отида на дискотека пак няма да ме пребият! Естествено ,че няма как да гарантираш такова нещо! И за тези хора този страх е напълно оправдан и обоснован. Още повече ,че медиите допълнително натрапват такива случки на насилие и в очите на такива хора това изглежда като масово бедствие. И засилва още повече страховете им.